In het Cera gebouw in Leuven loopt sinds begin mei de tentoonstelling “HERLEVEN. Leuven na 1918”, over de wederopbouw van de stad na de eerste wereldoorlog, waarin 900 panden in het Leuvense afbrandden.

Om de expo extra kracht bij te zetten, en om de Leuvenaars bewust te maken van de moeilijke tijd die de werderopbouw is geweest, vroeg stad Leuven ons om een campagne, een actie, rechtstreeks in het straatbeeld.

Één van de zaken die toegelicht wordt in de tentoonstelling is de “wederopbouwsteen”. Een gevelsteen die verplicht werd geplaatst in de panden die heropgebouwd werden na de oorlog. De steen is een blijvende herinnering aan de eerste wereldoorlog, maar ook aan de veerkracht van de stad en zijn bewoners tijdens te wederopbouw.

100 jaar later is deze gevelsteen nog steeds heel aanwezig en zichtbaar in het straatbeeld, enkel is zijn betekenis bij velen op de achtergrond geraakt.

In onze actie voor Stad Leuven en HERLEVEN gingen we ’s avonds rond met een hele hoop vrijwilligers, om de panden die de gevelsteen nog dragen te markeren door een “tag” te plaatsen op de stoep voor de gevel.

Resultaat? Leuven ziet helemaal oranje. En zeker het centrum. De tags verduidelijken hoeveel panden in de stad heropgebouwd moesten worden na de ravage van de 1e wereldoorlog.