Wat is een goede merknaam?
De rol van een merknaam in branding is van groot belang, omdat het de identiteit van je merk vertegenwoordigt en een cruciale rol speelt bij het opbouwen van herkenning en merkwaarde. Kan de naam alles vertellen? Nee, probeer niet een volledige elevator pitch in een naam of een baseline te proppen. Concentreer je op 1 of maximaal 2 eigenschappen of diensten van je merk.
Wist je dat Nike tot in 1971 de naam “Blue Ribbon Sports” droeg?
Wat wil je communiceren met je naam?
Je zoekt een eigenschap die relevant is voor je doelgroep. Jij wil misschien graag vertellen dat je een betrouwbare expert bent, maar waar is je doelgroep eigenlijk naar op zoek? Je kan maar beter de authentieke waarheid spreken. Onderschat mensen niet, ze voelen al snel of je communicatie werkelijk de kern van je merk vat.
En ten slotte… als het niet apart is, verlies je veel. Als merk wil je een unieke positie innemen. Wat is je bestaansreden tussen alle andere merken? Durf opvallen, durf een statement maken.
Dat is de theorie, maar hoe liep het in de praktijk voor kpot? Wel wij hadden nog geen AI die voor ons brainstormde of een branding expert die ons begeleidde met een naamproces…
Ik zal je het echte verhaal vertellen.
kpot is de naam van een feesje dat nooit is doorgegaan. Voor we als grafisch bureau begonnen zaten we in muziek en events. Het was in die tijd dat we een nieuwe reeks feesjes in het Leuvense cultuurcentrum stuk gingen organiseren. “kpot in ‘t stuk” was dus de grap. Dat de naam zelf ook kapot was, was typisch ons en leende zich ook nog eens tot een mooi logo design. Een logo voor een feesje dus.
Dat feest is er nooit van gekomen, maar drie maanden later zochten we een naam voor het nieuw bedrijf, en waarom niet?
En zijn we nu blij met die naam? Ja
Is dat de beste manier om een bedrijfsnaam te bedenken? Ik zou denken van niet 😃
Elke naam heeft zo zijn voor- en nadelen. Wil ik een factuur in de gamma zal ik geroutineerd moeten herhalen “de naam is kpot, maaaaarr speciaal geschreven met maar vier letters k p o t, dus zonder a, k p o t, nee niet zo, zonder a, K P O T”.
En ook voor sommige nieuwe klanten kan de naam afschrikken. Omdat hij gewoon raar is, net zoals de oude fabriek waar ons kantoor is. Nu, gelukkig mogen wij een beetje raar overkomen, gezien onze diensten eenmaal niet voor iedereen zijn. Als het op branding en design aankomt moet je durven opvallen, een standpunt innemen. Met een generiek compromis, een cliché merkboodschap of een design dat al passée is, gooi je veel kansen weg. Niet alleen commercieel succes, maar de kans om trots te zijn op je eigen bedrijf, betere klanten aan te trekken of je werknemers ideologisch samen te brengen onder één vlag.
Je hoort het, mensen moeten open staan voor een originele branding om bij ons aan het juiste adres te zijn. En in mijn ervaring zijn onze naam, onze branding, onze portfolio en ons gebouw, tegelijk een filter en een magneet voor iedereen wiens pad we kruisen. Vandaar ook onze nieuwe slagzin “Mag het eens iets anders zijn?”
Het verhaal van ‘kpot’ bewijst dat soms de beste namen organisch ontstaan. Wat begon als een ludieke naam voor een niet-gerealiseerd feestje, groeide uit tot een unieke en memorabele merknaam voor ons grafisch bureau. Het toont dat de spontaniteit en de authenticiteit van het verhaal achter de naam een krachtig element kunnen zijn in de branding van een merk.
Wou je nog wat extra’s?
- pas jij ook in een erwtjes en wortelen fabriek? er zijn nog 3 cowork plekjes vrij in ons kantoor
- wil je de muziek van toen eens horen? dit is Twyla die de handen in het haar heeft
- het openingsfeest van kpot begon met een optreden van Balmorhea. Ze brachten gratis een (toen) onbekende Duitse pianist mee als voorprogramma. Nils Frahm